Romania Through My Eyes… » Blog Archive » Mina Unirea (Salina Slanic Prahova)

Mina Unirea (Salina Slanic Prahova)

Author: Mihai Zamfiroiu  //  Category: ^SALINE, Mina Unirea, Salina Slanic Prahova

va mai aduceti aminte de salina Praid ?

sper ca v-au placut imaginile de acolo …


Am astazi imagini noi cu o alta salina : Mina Unirea sau cum este mai bine cunoscuta de catre cei care au vizitat-o Salina Slanic Prahova !
Sa incepem cu o scurta istorie a acestei locatii :


 

 

Lucrarile de deschidere au inceput in februarie 1938 iar exploatarea propriu-zisa s-a efectuat intre anii 1943-1970.
Exploatarea s-a facut descendent, taierea orizontala si verticala s-a realizat cu haveza, derocarea prin impuscare, iar transportul se efectua cu vagoneti pana la put si mai departe la suprafata unde se afla amplasata instalatia de preparare si expeditie.
Mina este alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal cu 10 m deschidere la tavan si 32 m la talpa, inaltime 54 m si inclinatie a peretilor de 60 grade. Diferenta de cota intre suprafata si vatra minei este de 208 m. S-au excavat 2,9 mil. metri cubi de sare gema.
Dupa 1970 mina devine obiectiv turistic cu amenajari adecvate pentru agrement si tratament al maladiilor respiratorii. In subteran este amenajat un sanatoriu cu dotare corespunzatoare: paturi, scaune, mese pentru bolnavii astmatici carora li se asigura asistenta medicala de specialitate. In alte camere sunt amenajate terenuri de fotbal si handbal, pista de alergari si chiar un muzeu istoric in sare, denumit de autorul ei, sculptorul Iustin Nastase, „Sala Genezei”, in care se pot admira busturile lui Traian si Decebal si alte elemente reprezentative ale popoarelor dac si roman.

 

Ceea ce nu stiu sau nu au de unde afla toti vizitatorii este ca deasupra minei Unirea se mai afla o alta mina in care accesul nu mai este permis : Mina Mihai…

 

Este amplasata pe verticala locului deasupra minei Unirea de care este separata printr-un planseu de 40 m grosime.
Mina a fost deschisa in 1912 si se compune din 6 camere cu profil trapezoidal deschidere la tavan 12 m, inclinatie pereti 60 grade, deschidere in talpa 37 m si inaltimea de 66 m. Exploatarea s-a facut descendent, extragandu-se de aici 462 mii metri cubi de sare gema pana in anul 1942 cand a inceput deschiderea minei Unirea. Aici s-a introdus pentru prima data iluminatul electric intr-o mina de sare din tara noastra.
Dupa 1970 in aceasta mina se organizeaza concursuri nationale si internationale de aeromodelism, ocazie cu care este permis si accesul turistilor.
In toamna anului 1994 complexul minier devine impracticabil, urmare a fenomenului natural de dizolvare a sarii sub actiunea apelor freatice si pluviale, care dreneaza pe putul 23 August si inunda mina Unirea. Debitele apelor scapate pe put, de agresivitate catastrofica, creaza caverne imense incat specialistii veniti pentru evaluarea dezastrului pledeaza pentru inchiderea definitiva a obiectivului.
Ideea salvatoare apartine cercetatorului Scrob Eugen de la I.S.P.H. Bucuresti si este pusa in aplicare de catre lucratorii hidrotehnisti apartinand societatii Emivas Rastolnita, cu concursul nemijlocit al minerilor Salinei Slanic.
Pe durata a 4 ani lucrarile au vizat regularizarea albiei paraului, foraje pentru monitorizarea dinamicii alunecarilor de teren si nivelului piezometric, camasuiri prin betonarea putului si plombarea golurilor create. Lucrarile au fost executate integral pe cheltuiala Salinei Slanic si au fost evaluate la peste 20 miliarde de lei.
Dupa evacuarea apelor si curatirea vetrei minei inundate, obiectivul a fost pus in functiune la 31 iulie 1998.

 

Iti trebuie putin curaj ca sa cobori în subteran, la 208 metri adancime. Mai ales ca liftul nu pare deloc prietenos (nu il recomand celor cu probleme cardiace…). Odata ajunsi in salina, brusc se face frig ; temperatura este fie iarna fie vara aceeasi : 13 grade Celsius !

Dar imaginile per ansamblu sunt foarte frumoase :

 

 

Tavanul minei , cu balcoanele din lemn care permit circulatia personalului pentru controlul suprafetelor din zona superioara :


 

sala Genezei :

 

DECEBAL 


si TRAIAN


 

 

 

 

 

 

o sculptura cu un stramos dac :


 

 

 

 

 

 

 

Eminescu…


 

 

si bineinteles … sare in stare naturala : 

 

Va recomand sa o vizitati cat mai este posibil , deja se pune problema inchiderii acesteia datorita infiltratiilor mari de apa .
Anumite zone deja au acces restrictionat riscul de prabusire fiind destul de mare , problemele legate de degradare se pare ca nu pot fi rezolvate ci doar incetinite.


HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):

Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”39″]

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Responses to “Mina Unirea (Salina Slanic Prahova)”

 1. Mihaela Petrescu Says:

  Exceptional> Incintator! Multumesc, Mihai.

 2. Cristake Says:

  Cum ar spune Lord Vader: "Impressive!Your work shall not go unrewarded."
  54 de metri înălţime? Waaw… Te uiţi spre tavan şi ai nişte senzaţii, nu glumă… Başca interiorul, aşa cum se vede din pozografii.. Thanks a lot, my friend, imaginile astea (cu răcoare şi conţinut inedit pt. măndelu) sunt ca… sarea în bucate, cum altfel?!

 3. mihaizzz Says:

  @Mihaela Petrescu :
  eu sunt cel care va multumeste …
  ma bucur nespus cand cineva apreciaza ceea ce public!

 4. mihaizzz Says:

  @Cristake:
  foarte tare comentariul tau , mai ales bucata asta : "sunt ca… sarea în bucate, cum altfel?!".
  ma bucur ca tia-au placut "pozografiile".
  iti multumesc.

 5. Gabriella Says:

  foarte frumos!
  chiar acum in weekend voi duce copii!multumesc!

 6. tartoras Says:

  Minunate fotografiile…mai ales ca mi-s prahoveanca, deh, patriotism local, ce sa-i faci??!!
  Multumesc frumos!!
  Ganduri bune de departe!

 7. mihaizzz Says:

  @Gabriella :
  ma bucur ca ti-am deschis apetitul pentru "sare" !

 8. mihaizzz Says:

  @tartoras :
  si eu iti multumesc pentru vizita !

 9. Geocer Says:

  Inca un loc din Romania pe care trebuie sa-l vizitez.

 10. calatorul Says:

  Interesant!Aveam idee despre acesta salina, dar nu ma gindeam ca este asa de bine amenajata.Vio.

 11. mihaizzz Says:

  @calatorul:Iti multumesc pentru vizita .Chiar merita vizitata , cat se mai poate !!!p.s.iti pun acum bannerul la RECOMANDARILE MELE – BLOGURI DE VAZUT – LINK EXCHANGE.

 12. Scaune Says:

  Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

 13. Statiunea Slanic Prahova | Romania Through My Eyes... Says:

  […] relationateMina UNIREA (Salina Slanic Prahova)SLANIC PRAHOVA – Grosanibani navigand pe […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.