Romania Through My Eyes… » Blog Archive » Lacu Rosu

Lacu Rosu

Author: Mihai Zamfiroiu  //  Category: Lacu Rosu
Lacu Rosu se afla langa Cheile Bicazului din judetul Harghita in imediata apropiere a localitatatii Gheorgheni , apartinand administrativ de acesta , la o altitudine de 980 m.
Este in forma de „L” , cu o adancime de circa 10 m ; adancimea maxima masurata fiind de 10,5 m , cu o suprafata de 12,7 ha si o circumferinta de 2830 m.
Lacul s-a format in anul 1837 ; atunci s-a intamplat ca in urma ploilor abundente , marea cantitate de moloz stancos de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului sa alunece blocand drumul Paraului Bicajel.
Apa s-a acumulat formand un lac de baraj natural de o frumusete extraordinara .
De retinut ca este singurul lac de baraj natural din Romania !!!
Numele de Lacu Rosu provine de la gresia rosie tertiara, transportata de Paraul Rosu care a vopsit imprejurimile pana la lac in aceeasi culoare .
Oglinda apei este strapunsa de trunchiuri de brazi, ramasitele unei paduri inundate de lac , acestea ramanand conservate datorita apei bogate in carbonati de calciu si oxid de fier .

Imprejurimile lacului se pot mandri cu o flora si fauna extrem de bogata , precum veti vedea in imaginile ce urmeaza .
Zona dispune de asemenea de un climat montan, cu veri racoroase , aproximativ 16 grade in luna iulie si ierni reci de circa -7 grade temperatura in ianuarie .

Legat de nume , exista chiar si o legenda a locului :
„Odata traia in Lazarea o fata de o frumusete rar intalnita care se numea Estera. Aceasta s-a dus odata la targ la Gheorghieni. A intrat acolo un flacau voinic care se lua la tranta si cu ursul. Cum s-au vazut s-au si indragostit, iar flacaul a rugat fata sa-i fie mireasa. Dar cununia nu s-a putut face caci flacaul a fost luat in armata. Fata il astepta, iar pe-n serate se ducea cu ulciorul la izvor, statea ore in sir, in nadejdea ca se va intoarce alesul inimii sale. Aceasta canta atat de trist incat auzind-o se induiosau si muntii . Era intr-o duminica dupa- amiaza cand, trecand pe acolo, a fost vazuta de un talhar care repezindu-se la ea a ridicat-o in sa, zburand ca vantul spre Suhardul Mic, intre stancile cu o mie de fete unde locuia. Talharul i-a promis fetei aur si argint numai sa-l indrageasca, dar fetei nu-i trebuia nimic. Acesta isi pierdu rabdarea si vru s-o oblige sa se casatoreasca cu el.Atunci Estera a strigat catre munti implorandu-le ajutorul, iar stancile cuprinse de strigatele indurerate au raspuns cu tunete. S-a pornit o ploaie torentiala maturand tot ce intalnea in cale.
Acolo au ramas sub faramaturile stancilor fata si talharul, iar apoi acolo s-au adunat apele muntilor, formand Lacu Rosu.”

Aceasta postare a fost posibila cu ajutorul colegului de breasla Catalin , caruia ii multumesc pe aceasta cale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doar cateva cuvinte mai am de spus pe marginea acestei postari : VIZITATI-VA TARA …. MERITA PE DEPLIN !

HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):

Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”40″]


Tags: , ,

13 Responses to “Lacu Rosu”

 1. Geocer Says:

  Frumoasa prezentarea. Am trecut pe-acolo acum cca. 5 ani, cand ma intorceam din Nordul Moldovei.

 2. marcu Says:

  Am fost in excursie cu elevii anul trecut.Frumoase locuri! Precum Lacul Rosu tara asta mai are o sumedenie de locuri frumoase. Pacat ca nu sunt exploatate corespunzator.

 3. mihaizzz Says:

  @Geocer:ma bucur ca ti-am adus aminte de lucruri placute!o zi buna .

 4. mihaizzz Says:

  @marcu :ai mare dreptate , dar cine sa aiba grija?domna UDREA ?sau alti politicieni care nu isi vad decat buzunarul propriu ?sa speram totusi ca privatii vor face ceva …o zi buna si multumesc pentru vizita.

 5. Mariana Says:

  Vara trecută am fost de două ori! E minunat!Foarte interesant că erau o gramădă de turişti!Foarte bun îndemnul din finalul postării!Am fost prin Europa şi pot spune că avem tot ce ne trebuie să fim în rând cu Austria sau Elvetia…Trebuie un pic de gospodărire…de curăţenie, de punere în valoare…Şi şosele, parcări…

 6. mihaizzz Says:

  @Mariana :iti multumesc ca ai trecut pe la mine pe blog … :)Intr-adevar avem cam tot ce ne trebuie , mai putin infrastructura !!!Dar asta tine numai de noi …

 7. Cristake Says:

  Mon cher, eu unul te-as numi ministru al turismului blogosferei. Doar ca nu am aceasta putere. Bun articol, bune poze!

 8. mihaizzz Says:

  @Cristake :iti multumesc pentru "functie" !!!:)

 9. Lucian Says:

  foarte frumoase locuri, inca n-am ajuns acolo dar am fost de doua ori la lacul sf.ana

 10. mihaizzz Says:

  @Lucian :sper ca voi posta curand imagini si de acolo !!!:)

 11. VasiaUVI Says:

  Ce pacat ca nu am fost niciodata acolo!Dar am timp. Defapt am trevut doar pe langa cu masina cand mergeam spre casa dar nu am avut timp sa oprim!Faine pozele!

 12. Lucian Says:

  astept fotografiile de la sf ana 🙂

 13. Pozaru Says:

  Excelent, Mihai! Bravo!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.