Romania Through My Eyes… » Blog Archive » Cetatea Sighisoara

Cetatea Sighisoara

Author: Mihai Zamfiroiu  //  Category: ^CETATI/CASTELE, ^ORASE, ^SIGHISOARA, Sighisoara

 

     Cuvintele sunt de prisos … imaginile spun totul despre acest loc. Totusi trebuie sa adaugam si cateva informatii:

Istoria acestor meleaguri are radacini mult indepartate in timp. …Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani adusi in Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar.

Descoperiri mai vechi sau mai noi arata ca in subsolul dealului pe care se afla actuala Cetate, exista urme ale unor asezari si mecropole datand de la inceputul epocii fierului.

Pe varful Dealul Scolii, unde se afla acum Biserica din Deal, a existat inca din antichitatea preistorica o cetate de pamant cu santuri si valuri intarite cu palisade, amplificata de secui si distrusa de tatari, apoi demolata de sasi pentru a face loc unei cetati medievale de piatra cu rol de refugiu pentru asezarea de pe deal.

Locuitorii orasului medieval au fost de la inceput meseriasi organizati in asociatii (bresle).Cele mai multe bresle(15) si branse(20) sunt precizate dupa anul1400: cizmari, butnari lacatusi, strungari in lemn, fierari, blanari, tesatori de panza manusari, pictori, rotari, aurari, croitori etc.

Asezarile mai importante din Transilvania aveau dreptul la targuri saptamanale. La Sighisoara targul era miercurea, singura zi din saptamana in care populatia din sate avea dreptul sa vina in oras. La portile Cetatii pazeau halabardierii si existau tot felul de inscriptii care atentionau asupra corectitudinii. Furtul, inselatoria, greutatile false,vinderea de produse slabe calitativ, erau pedepsite pe loc. Vinovatii erau inchisi sau pusi sa calareasca ‘’magarul de lemn’’, cu doua greutati mari legate de picioare. Sighisoara avea dreptul la trei mari targuri anuale, la care participau majoritatea oraselor din zona… Asadar, atmosfera medievala si vechea ordine a breslelor bazata pe cinste si calitate s-a mentinut la Sighisoara pana tarziu, cand au aparut primele corporatii si apoi fabricile, cu care vechile bresle nu au mai putut concura, si au iesit treptat din istorie. Pentru locuitorii Sighisoarei perioada cea mai grea a fost intre anii 1601-1676, aproape un secol incarcat de calamitati naturale,razboaie, jafuri, molime si incendii.

In 1601, o armata secuiasca reuseste sa patrunda prin tradare in Cetate profitand de lipsa primarului. Secuii au alungat locuitorii, au schimbat temporar numele orasului in Nemesvar, ocupand orasul timp de un an dupa care l-au parasit lasand in urma lor multe pagube.

In 1612, a avut loc o alta incercare de ocupare a Cetatii. Un capitan al principelui Bathory, impreuna cu 600 de ‘’haiduci’’ si-au facut tabara langa Sighisoara cu intentia de a intra in Cetate prin viclesug. Dar de data aceasta toti cetatenii inarmati s-au aflat la datorie si ‘’haiduci’’i au renuntat si-au plecat. Au urmat cutremure de pamant anii(1559,1604,1648,1651,1684,1701,1738), molime(epidemie de ciuma) si incendii.

Evenimentul cel mai dramatic din istoria orasului ramane incendiul din 30 aprilie1676, cand in cateva ore datorita unui vant puternic incendiul cuprinde Orasul de Jos, Cetatea si toate imprejurimile. Pagubele au fost uriase si multi locuitori au avut intentia de a parasi orasul definitiv.

Ziua de 31 aprilie a devenit in evul mediu zi de rugaciune la Sighisoara. Au ars majoritatea caselor de lemn din Cetate si din Orasul de Jos, Biserica Manastirii si majoritatea turnurilor Cetatii. Doar Biserica din Deal si 5 turnuri au scapat.

Istoria orasului s-a derulat lent, urmand o perioada constructiva si pasnica, in care s-au produs importante modificari arhitecturale.

Actuala infatisare a Cetatii se datoreaza efortului de reconstructie survenit dupa marele incendiu, cand toate casele au fost reconstruite din caramaida si piatra, s-a modificat structura stradala a intregii Cetati, s-a schimbat acoperisul Turnului cu Ceas, dandu-i-se actuala infatisare.

Istoria medievala a Sighisoareai se incheie la finele sec. XIX-lea lasandu-ne mostenire acest oras-muzeu, unic in Europa centrala si de sud-est pe care care va trebui sa invatam sa-l pretuim si sa-l conservam….

sursa: infosighisoara.ro

 

 

 

 

parca ne-am intors in timp…

 

GALERIE FOTO MARE :

[cincopa A4FAMrqitMBt]

 

HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):

Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”13″]

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Cetatea Sighisoara”

 1. Mihaela Petrescu Says:

  O bijuterie…

 2. mihaizzz Says:

  intotdeauna mi-au placut filmele cu incursiuni in timp …la Sighisoara m-am simtit exact ca acolo.

 3. Cristake Says:

  Prin Europa exista orase de tipul arhitectural al Sighisoarei. Intotdeauna mi-au placut o poza sau un reportaj despre Cracovia, despre Praga, Viena sau Venetia. Numai ca „ei”, spre deosebire de „noi”, stiu sa isi conserve obarsia, sa pastreze particelele de istorie. Cum ar arata casa memoriala W.A. Mozart incadrata de un masiv depozit de marfuri, un bloc paralelipiped cu birouri si sedii de firme si un McDonalds ? Dar primaria si comisiile de specialitate din Salzburg nu-s alcatuite din „baieti destepti”, ca in cazul Bucurestilor.

 4. Mihaela Petrescu Says:

  In Sua , Virginia ,in Williamsburg au pasatrat un muzeu in aer liber: orasul, cireva strazi, inclusiv cea principala, asa cum arata pe vremea primululi Guvernator, Palatul, Biserica in care a intrat si George Washington, drogheria, bacania, farmacia, locuinte ale colonistilor cit si bordeie ale sclavilor, etc. Cu prima ocazie voi mai vizita si voi face fotografii. Cind am fost prima data nu exista internetul, etc. Dar mi s-a parut ceva frumos.Si daca astia care , de fapt, nu prea au istorie, dar stiu sa amenajeze fiecare hambar si sa-ti faca muzeu, au reusit a faca asa ceva , de ce n-am putea si noi? Aceste calatori in timp pentru adulti sint foarte instructive, dar pentru copii? Invata cintind, cum invata, noi limba rusa!

 5. Blueeyes Says:

  Superbe imagini!Eu nu am fost sa vizitez uinca Sighisoara,dar tin minte cum povestea tatal meu despre ea…poate ajung si eu cat de curand sa o vizitez..Week-and placut tie si familiei tale!

 6. mihaizzz Says:

  multumesc.
  te ateptam cat de curand.

 7. hoinarnet Says:

  In Brasov abia acum s-a infintat o asociatie pentru salvarea centrului vechi al orasului cu scopul declarat de a atrage fonduri europene.
  Va invit sa faceti o calatorie prima data la Sibiu sa vedeti cum s-a restaurat centrul vechi acolo,apoi sa popositi si la Brasov cu scopul declarat de a va enerva.
  Sibiul ca si Sighisoara fac parte din alta tara

 8. mihaizzz Says:

  @hoinarnet:
  recunosc ca nu am mai fost de ceva timp nici in Sibiu si nici in Brasov , dar promit ca cu prima ocazie le vizitez pe ambele !

 9. mmary Says:

  „Parca ne-am intors in timp”…si de ce sa nu ne intoarcem cand ,cadrul medieval al Sighisoarei, ne invita sa facem acest pas inapoi in trecut?Sa redevenim ,macar pentru o zi,copii cu sufletul inocent,sa ne bucuram si sa daruim celor din jur surasuri minunate in care se oglindeste iubirea divina…Iti doresc ca Dumnezeu sa-ti transforme inima in incandescenta de vesnica bucurie si fericire…

 10. mihaizzz Says:

  @mmary:
  ca de obicei numai cuvinte frumoase plecate de la tine …

  iti multumesc si iti doresc asemenea!

 11. Pozaru' Says:

  Frumoase fotografii, ai prins vreme buna. Eu pe langa faptul ca am facut majoritatea fotografiilor iarna, am uitat sa scot data de pe ele. Deh, asa e la inceput! 🙂 Oricum, fotografiile tale reflecta realitatea mai bine decat ale mele. Felicitari!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.