Romania Through My Eyes… » Blog Archive » Cascada Ciucas

Cascada Ciucas

Author: Mihai Zamfiroiu  //  Category: Cascada Ciucas

Vizitand un prieten din Cornesti, localitate apropiata de Turda, am fost invitat de acesta la plimbare spre o cascada din zona, despre care niciun turist care trece prin zona nu are cum sa afle, intrucat nimeni nu a avut bunavointa sa puna un indicator sau sa ii faca oarece reclama.

Legat de acest lucru chiar imi aduc aminte ca intr-un concediu petrecut in Turcia pana si cea mai mica locatie a lor era foarte bine mediatizata si fructificata prin montarea de panouri si reclame catre aceasta.

Dar din pacate la noi nu este valabil acest lucru, intrucat ministerul turismului sigur se bazeaza pe zicala: ” Noi nu ne vindem tara!”; motiv pentru care nici bani din turism nu vom face vreodata, cu toate ca avem cel mai frumos si variat relief din Europa si nu numai, dar si zeci daca nu sute de locuri extraordinare de vizitat.

Imaginile spun totul de la sine, va voi lasa dupa o scurta prezentare (cea mai la obiect am gasit-o pe www.turistderomania.ro – cu aceasta ocazie le si multumesc pentru informatii ) sa va delectati cu cateva peisaje si locuri incredibile, acestea fiind de-a dreptul salbatice si aproape neatinse de oameni.

 

Cascada Ciucas este aproape sinonima cu acul Ciucas, ele fiind situate in acelasi amplasament geografic si unite. Impreuna, ele sunt de o deosebita importanta geografica nationala, dar si locala, aceasta cascada fiind unul din cele mai importante puncte de atractie turistica ale judetului Cluj.

Situata la aproximativ 55 kilometri de Orasul Cluj Napoca, Cascada Ciucas este extrem de usor de vizitat daca se alege drumul prin Turda, apoi urmandu-se traseul Mihai Viteazu, Cornesti, acestea fiind la sud-vest de Turda. De acolo, se va ajunge la podul Moldovenesti ce trece peste Aries. De acolo, drumul va tine dreapta, coborand pe langa un rau. La 1 km vom da de un drum pietruit. De la acel drum pietruit, se va ajunge la un pod cu aspect putin cam nesigur. Astfel, daca veti dispune de curajul necesar pentru a-l trece cu masina, se va ajunge apoi la o padure cu pini, ce va desemna practic sosirea la Cascada Ciucas.

Odata ajunsi aici, putem fi siguri ca ne aflam in Defileul Hasdanelor ce prezinta o sumedenie de rupturi de panta, cu repezisuri si cascade repezi.  Cascada Ciucas are o inaltime de doar 5 m, iar la baza acesteia se afla un lac mic in care se acumuleaza apa ce valtoreste pe cascada. De asemenea, cei ce au vizitat acele locuri, afirma ca este mult usor de a urma un alt drum,  si anume daca nu are sa se traverseze raul,  are sa fie mult mai bine.

Raul ce vine dispre Cheile Turzii este cunoscut ca fiind de o frumusete covarstitoare, acesta facand o cotitura prin stanci si sapand o vana in piatra, datorita sugrumarii sale. Acest efect seamana mai mult cu apa dintr-un jacuzzi, peisajul fiind extrem de frumos. Experienta vizitarii zonei trebuie traita pentru ca se va solda doar cu amintiri de neuitat. De asemenea ea reprezinta si un rai al celor pasionati de fotografie, cunoscut fiind faptul ca aici se pot realiza imagini spectaculoase. Aceste lucru este posibil datorita vitezei de curgere foarte mare, in raport cu inaltimea de 1 m, ce cu un timp de expunere potrivit poate crea o imagine de frumusete nemaivazuta.

Desi Cascada Ciucas nu este cea mai cunoscuta cascada din tara noastra, cum este, spre exemplu Cascada Urlatoarea din Muntii Bucegi, dar, se poate afirma cu tarie ca este la fel de spectaculoasa, singurele diferente dintre aceasta si alte cascade importante din Romania fiind promovarea. Se cunoaste faptul ca promovarea este deosebit de importanta si ca nimeni nu are de unde sa stie cat de frumos este un loc pana nu i se spune, sau nu il viziteaza el din proprie initiativa.

FILE0018

FILE0028

FILE0031

FILE0045

FILE0057

FILE0059

FILE0062

FILE0064

FILE0065

                                                                                                             FILE0071

HARTA LOCATIEI:


Vizualizare hartă mărită

Tags: , , , , , , , ,

7 Responses to “Cascada Ciucas”

 1. Leo Says:

  Ai plasat un pic gresit sageata verde pe harta Google. Vezi unde este firul apei si vei gasi si cascada ca o mica pata alba.

  Leo

 2. Mihai Zamfiroiu Says:

  salut!

  multumesc pentru corectare si vizita; am sa incerc sa fac modificarea… ai cumva coordonatele GPS exacte ?

  numai bine,
  Mihai

 3. Mihai Zamfiroiu Says:

  gata, am facut modificarea referitoare la locatia exacta de pe harta!

 4. magda Says:

  eu ma bucur putin ca locurile astea nu-s mediatizate, nu de alta dar cate manele si cate urme de pantofi cu toc cui, cate pet-uri si BMW-uri ar polua atunci natura…

 5. Mihai Zamfiroiu Says:

  ha ha ha… m-ai facut sa rad, dar ai dreptate!
  manelistul oricum nu merge decat in locurile unde isi poate parca masina de firma fix pe pajistea verde pe care lasa la final zeci de pet-uri si gunoaie si unde poate pune gratarul cu care distruge natura; aici nu este cazul… e greu de ajuns pentru ei!
  oricum pentru ei natura nu conteaza (sper ca nici ei sa nu conteze prea mult pentru natura!), motiv pentru care m-am bucurat enorm cand au promulgat legea referitoare la interzicerea focului si a gratarelor in alte locuri decat in cele amenajate.

  numai bine iti doresc.

 6. Ana Maria Catalina Says:

  Din pacate accesul la Cascada a devenit foarte dificil. Drumul descris in articol este blocat urmare lucrarilor descrise in ziarul TurdaNews. http://turdanews.net/articole/social/30707-campania-pentru-mediu-pentru-sanatate-calatoria-apei-de-la-sursa-pana-la-robinet.html

 7. Mihai Zamfiroiu Says:

  Da, din pacate n-am mai fost de ceva vreme prin zona, totul este posibil.
  Multumesc pentru update!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.