Romania Through My Eyes… » Blog Archive » Adamclisi (Tropaeum Traiani)

Adamclisi (Tropaeum Traiani)

Author: Mihai Zamfiroiu  //  Category: ^ORASE, Adamclisi

 

La nord de comuna Adamclisi ,intr-o zona de coline impadurite,se afla “Monumentul triumfal adica resturile aflate inca in picioare din vestitul Tropaeum Traiani.Tot aici se afla si resturi din mausoleul roman si altarul antic care impreuna cu metopele,trofeul si frizele cu creneluri provenite de la monumental comemorativ,sunt amenajate muzeistic.

Construit in cinstea imparatului Traian,in anii 106-109,ca omagiu pentru infringerea coalitiei formata din geto-daci,buri si sarmati,in urma luptelor purtate de romani cu acestia in anul 102,monumental comemorativ Tropaeum Traiani este un autentic izvor de informatii despre evenimentele din istoria veche a poporului roman.

Monumentul triumfal avea o inaltime de 39 m,o forma circulara cu un diametru de 38 m,fiin alcatuit dintr-un nucleu cilindric de dimensiuni apreciabile (12,6 m inaltime ; 31 m diametru),construit din zidarie bruta,inconjurat la baza de o platforma circulara cu 7 trepte de piatra ;nucleul ers imbracat in blocuri de piatra care se continuau cu un rind de metope in numar de 54 (din care pina astazi s-au pastrat numai 49),sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii.

Deasupra metopelor se afla o friza cu 26 de creneluri (din care s-au pastrat numai 23) sculptate si ele in basorelief si alcatuind coronamentul nucleului circular.

Deasupra nucleului se inalta un acoperis tronconic imbracta in solzi de piatra,precum si un soclu hexagonal inalt de 6 m,care sustinea “trofeul” propriu-zis,adica un trunchi imbracat in armura clasica,cu armele de lupta,avind la picioare arme si prizonieri sculptati tot in piatra.Pe una din fetele soclului hexagonal a fost descifrata o inscriptie din care rezulta ca monumental are inchinat “Zeului Marte,razbunatorul” de catre “Nerva Traian August,imparat si cezar,invingatorul germanilor si dacilor,fiul divinului Nerva,mare preot,pentru a XIII-a oara tribun,pentru a VI-a oara imparat,pentru a V-a oara consul,parintele patriei.”

In apropierea monumentului comemorativ se afla Mausoleul ridicat in memoria unui ofiter superior roman; mausoleul a fost descoperit de Grig.Tocilescu in anul 1897 in interiorul unui « gorgan » de pamint.

La mica distanta spre est se gaseste si Altarul ,ridicat din ordinul imparatului Traian in amintirea ostasilor cazuti in batalie ;cercetat tot de Grig.Tocilescu,altarul are o forma rectangulara.Lungi coloane de nume de ostasi romani,sapate in piatra,ne ofera pretioase indicatii asupra imenselor jertfe pe care au fost obligati sa le faca trupele trimise pentru a-i invinge definitiv pe bastinasii geto-daci.

La nord-vest de comuna Adamclisi,in mijlocul colinelor de la originea vaii Urluia,pe un platou,se gaseste celalalt grup de vestigii romane :Cetatea Tropaeum Traiani ale carei ruine au fost cercetate si identificate de Grig.Tocilescu prin anii 1891-1909,apoi de V.Parvan in anul 1911.

Considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si construita in acelasi timp cu Monumentul comemorativ,cetatea era locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice ale lui Traian si au fost colonizati aici.Orasul ajunsese la rangul de « municipium »pe vremea imparatului Septimiu Sever (193-211) dar fiind distrus de goti a trebuit sa fie reconstruit din temelii asa cum arata o inscriptie din anul 316,prin grija imparatului Constantin cel Mare.Cu acest prilej orasul a fost inzestrat cu noi ziduri de aparare masive,dar neputind rezista totusi atacurilor distrugatoare ale avarilor (anul 587),el a fost definitiv parasit si a disparut de pe scena istoriei,dupa o existenta de peste cinci secole.SURSA : www.cjc.ro


P.S. Taxa de intrare este 7 ron pentru adulti si 5 ron pentru scolari si studenti; un pret cam mare avand in vedere ca nu exista un ghid sau macar informatii importante legate de monument.

Cele mai multe in formatii le-am gasit pe site-ul de mai sus.

Interiorul monumentului nu se poate vizita , deci va puteti rezuma doar la admirarea exterioara a acestuia; un lucru la fel de neplacut!

Merita vizitat doar daca treceti prin zona asa acum am facut noi la revenirea de pe litoral, altfel cu parere de rau va spun ca este pierdere de timp; el putand fi vazut la fel de bine in multele imagini disponibile pe net.

Am plecat cu un gust amar, descoperind inca un monument de valoare inestimabila , lasat de izbeliste de catre autoritati si cu o taxa de intrare fara rost care nu stiu cui foloseste, intrucat imprejurimile, locurile de pelerinaj si bancile asezate in jurul acestuia sunt asa cum le-a lasat regimul comunist, nimeni neinvestind nimic aici.


Numai bine va doresc si va invit sa vizionati imaginile ce urmeaza!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):

Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”25″]

Tags: , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Adamclisi (Tropaeum Traiani)”

  1. vacanta Says:

    thanks pentru poze…

  2. mihaizzz Says:

    si eu iti multumesc pentru vizita si ma bucur ca ti-au placut!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.