Intr-o zona montana superba de pe Valea Oltului , mai exact Calimanesti , se afla Manastirea TURNU , la aproximativ 2 kilometri de o alta manastire mult mai mediatizata : Cozia ; despre care insa nu voi vorbi astazi.
Denumirea ii este data de la un turn aflat pe stanca numita „Piscul lui Teofil”, turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela in secolul al II-lea.
Istoria locasului incepe prin secolul XV – XVI, cand niste calugari ai manastirii Cozia s-au retras aici (pustnicii Daniil si Misail), traind intr-o saracie deplina , adapostindu-se in colibe, case de lemn si chiar in niste chilii sapate in stanca , pe care le veti vedea in imaginile care vor urma.
Accesul spre ea a fost deosebit de greu, timp de secole. Din partea sudica, se ajungea cu trasura de la Jiblea, iar de la Cozia, cu barca peste Olt, apoi pe jos de-a lungul raului: spre nord, singura legatura o formau potecile ce urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei. Chiar si marele geograf George Lahovari mentiona, in secolul al XIX-lea, ca numai „piciorul si calul pot patrunde acolo”.
Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul ”Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”.
Biserica noua, numita si Biserica cea mare, a fost ridicata intre anii 1897-1901, de insusi Gherasim Timus, avand hramul ”Schimbarea la Fata”. Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua nivele, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot. Are o cupola centrala, cu acces pe scarile exterioare construite recent pe fatada de sud, dinspre lacul din apropiere.
Astazi , se ajunge foarte usor pe jos sau cu masina pe drumul forestier chiar pana in curtea locasului.
Ca o ironie a sortii , manastirea a ars si a fost desfiintata de cateva ori , dar se pare ca pana la urma , prin straduinta oamenilor si prin puterea lui Dumnezeu , dainuieste si astazi.
castrul roman…
si in final chiliile sihastrilor despre care v-am povestit …
cam atat pentru astazi…
o zi buna si linistita va doresc tuturor !
HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):
Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”37″]
Tags: calimanesti, Calimanesti - Caciulata, calugar, chilie, chilii, cozia, Dumnezeu, locas sfant, Manastire, Manastirea Cozia, Manastirea Turnu, Mihai Zamfiroiu, monastery, olt, pestera, Ramnicu Valcea, religie, Romania, Romania Through My Eyes, romaniansaresmart, sihastri, zamfiroiu.ro
19 Responses to “Manastirea Turnu”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
august 8th, 2009 at 8:02 pm
Romania aproape necunoscuta e superba. Bun lucru faci! Pe cind un album?
august 8th, 2009 at 8:07 pm
@Mihaela Petrescu :
albumul este o idee foarte buna … pacat ca nu am timpul necesar !!!
dar am sa o pun in asteptare la rubrica "lucruri de facut".
va multumesc pentru vizita si idei …
august 8th, 2009 at 8:48 pm
Minunat Mihai!Pe Valea Oltului nu am ajuns inca vreodata,insa trag speranta ca voi ajunge…Foarte frumos ai descris locul respectiv…
Bravo tie,minunat povestesti!Te urmaresc indeaproape….!!!:D
august 8th, 2009 at 8:56 pm
@Ana-Maria :
iti doresc sa ajungi cat mai repede … este foarte frumoasa zona.
multumesc.
august 9th, 2009 at 6:20 pm
Frumoasa prezentare, Mihai! Bravo! Saptamana viitoare o sa mai pun cateva fotografii cu ceva manastiri din jud. Valcea. Sau daca te grabesti le poti vedea pe Panoramio (www.panoramio.com/user/26604). Toate cele bune!
august 9th, 2009 at 6:25 pm
@Pozaru' :
iti multumesc.
am vazut deja ca si tu postezi imagini cu manastiri!
am sa iti vizitez si galeria indicata;
o zi buna !
august 11th, 2009 at 9:27 am
"Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua nivele, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot."
acesta mi se pare un lucru inedit si marturisesc ca ma uimeste …de ce sunt necesare doua Liturghi in acelasi timp,in acelasi locas sincer nu inteleg…
insa prezentarea ta este minunata,te admir pentru perseverenta in a darui locuri atat de frumoase…imi place mult si stilul in care prezinti toate acestea…
Felicitari Mihai ! chiar e frumos ceea ce faci si imi place si noua denumire a blogului tau :)…
august 11th, 2009 at 8:33 pm
@mmary :
ma bucur ca ti-au placut si postarea si schimbarea !!!
🙂
august 11th, 2009 at 10:27 pm
Mi-arăţi o mulţime de locuri pe care numai Dumnezeu ştie dacă oi apuca să le văz 3D… Mulţam fain!
august 11th, 2009 at 10:34 pm
@Cristake :
prin ceea ce public incerc sa le arat romanilor ca nu este nevoie sa plece departe pentru a vedea locuri minunate.
cunosc multi oameni care pleaca peste hotare in concedii si de fiecare data ii intreb : "dar ai vizitat toata Romania , din moment ce vrei sa vezi altceva ?"
ai sa fii surprins dar nici macar 30 % nu au vazut din tara in care traiesc…
mentalitate redusa romaneasca as putea spune , sau mai degraba snobism !!!
august 12th, 2009 at 8:36 am
Mihai,
Te-am adaugat la lista mea de bloguri. Si ti-am adaugat si banner-ul in sectiunea mea de bannere.
Succes,
Sergiu
august 12th, 2009 at 6:47 pm
@Sergiu :
ok
iti multumesc.
august 13th, 2009 at 6:51 am
Salut Mihai,
Acum vezi si banner-ul tau la mine pe blog la sectiunea de bannere, am avut o mica problema tehnica. Si se mai vede pe pagina bannerXchange.serginiu.com.
Bafta,
Sergiu
august 13th, 2009 at 11:54 pm
Buna vrei sa-ti adaugi blogul/urile pe directorul meu de bloguri?
http://directordebloguri.blogspot.com
Cu bine Hannah
august 14th, 2009 at 6:11 pm
@Hannah :
da bineinteles.
ce trebuie facut ?
august 15th, 2009 at 9:09 am
Interesanta prezentare si frumoase poze. Am trecut de mai multe ori prin zona si de fiecare data mi-am propus ca data viitoare voi merge si pana la Turnu. Inca mai am multe de vazut la noi in tara, desi am batut-o in lung si-n lat.
august 16th, 2009 at 6:31 pm
Pare o oaza e liniste si de regasire sufleteasca! Frumos!
noiembrie 1st, 2009 at 11:43 am
Cam la doua ore de urcus de aici, se afla o alta manastire superba, Stanisoara.
noiembrie 1st, 2009 at 11:54 am
@Adar M.:din cate observ , se pare ca esti un mare cunoscator si admirator al muntelui …ma bucur ca mai exista si oameni care cunosc si respecta aceste plaiuri … 🙂