Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Author: Mihai Zamfiroiu // Category: ^BUCURESTI, ^MUZEE, ^ORASE, Muzeul AntipaBun gasit!
Astazi, am placerea sa va prezint un alt muzeu bucurestean: „Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
In postarile anterioare veti mai gasi un altul la fel de frumos, „MUZEUL NATIONAL AL SATULUI „Dimitrie Gusti”, o opera de arta legata de cultura si traditiile romanesti; dar acum vorbim despre altceva… mult mai modern, stilat, rafinat si cu o calitate exceptionala a exponatelor; as spune ca este “perla” muzeelor bucurestene sau as merge si mai departe si as zice chiar romanesti!
Pentru inceput este necesar sa va prezint anumite date legate de Muzeul Antipa, asa cum il stie mai toata lumea.
Istoric muzeu:
‣ 1834 (Noiembrie)
Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.
‣ 1837-1859
Primul director al secţiei de zoologie şi mineralogie a fost Carol Wallenstein (1837-1859). In timpul său muzeul a avut un caracter preponderent didactic. Carlo Ferrerati (1860-1867) care i-a urmat la conducerea muzeului a contribuit substanţial la îmbogăţirea colecţiilor, atât prin achiziţii, cât şi prin obţinerea de donaţii din ţară şi străinătate.
‣ 1867-1944
Cele mai importante donaţii au fost primite de la dr. Hilarie Mitrea, în perioada în care era director profesorul Gregoriu Ştefănescu (1867-1893). Acestuia din urmă i se datorează şi descoperirea celei mai importante piese din colecţiile muzeului, scheletul de Deinotherium gigantissimum.
Sediul actual a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944.
Pe parcursul timpului, muzeul a fost găzduit în diferite clădiri din Bucureşti. Sediul actual a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atât prin modul de expunere, cât şi prin rolul şi activitatea sa. De asemenea, prin eforturi susţinute Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datorează şi realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.
‣ 1933, Regele Carol al II-lea
— a decis ca muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa.
In perioada postbelică muzeul a continuat să se dezvolte, iar activitatea de cercetare ştiinţifică a luat amploare, începând cu perioada în care la conducerea sa a fost Acad. dr. Mihai Băcescu (1964-1988). De remarcat sunt expediţiile internaţionale la care au participat specialiştii muzeului: Tanzania (1973), Indonezia (1991) şi Brazilia (1994).
După numirea ca director al Muzeului a Dr. Dumitru Murariu (1988), pe lângă cercetarea ştiinţifică, s-a avut în vedere modernizarea evidenţei patrimoniului, ca şi diversificarea activităţilor cu publicul. Numărul expoziţiilor temporare organizate anual este în creştere, ca şi numărul vizitatorilor de toate vârstele şi categoriile, care vin la Muzeu individual, cu familia sau prietenii. In ultimii ani s-au înmulţit şi programele educaţionale de amploare, fapt ce contribuie la afirmarea şi recunoaşterea muzeului ca una dintre cele mai importante instituţii de ştiinţă, educaţie, cultură, dar şi de divertisment din ţară. În anul 2009 expoziţia publică se închide pentru a se demara un ambiţios proiect de modernizare.
Dar toata aceasta mostenire culturala nu ar fi fost adusa la gradul de arta fara muzeografii pasionati care lucreaza aici si se straduiesc sa ne ofere programe care de care mai interesante si pe intelesul tuturor (aici ma refer la copii, care sunt avizi de noi cunostinte!).
Din punctul meu de vedere ca si vizitator, este singurul muzeu care este in pas cu tot ce inseamna nou, cultura si chiar prezinta ceva educativ copiilor nostri si demonstreaza ca inca se poate… o tara fara valori culturale este zero!
Mai nou, personalul Muzeului Antipa, in afara de numeroasele programe educative, a decis organizarea proiectului „Legănaţi de Deinotherium„ de trei ori pe lună, în ultimele 3 zile de vineri ale fiecărei luni.
Programul „Legănaţi de Deinotherium” aşteaptă copiii care pot rămâne fără părinţi, să viziteze Muzeul noaptea şi să… doarmă în Sala Deinotherium-ului. Dimineaţa, vor spune ce au visat, la o ceaşcă de cacao cu lapte şi un baton gustos de cereale. Înainte însă de a adormi „Legănaţi de Deinotherium”, vor asculta o veche legendă despre un animal, culeasă chiar de unul dintre cercetătorii noştri.
Personal consider ca acest program este unul dintre cele mai reusite , sau chiar cel mai interesant dintre toate!
In continuare voi incerca sa va descriu prin imagini ceea ce au trait copiii in acea noapte; sincer sa fiu si eu ca adult mi-as fi dorit sa pot petrece o noapte in muzeu si sa studiez fiecare exponat in parte, intreband cu nesat muzeografii despre cum au trait, unde , cum si de ce si apoi sa ma odihnesc in sala dominata de anticii dinozauri (fiul meu, participant la proiect, a fost foarte extaziat!)!
De asemenea, va recomand si alte programe de educaţie ştiinţifică, dezvoltarea creativităţii, imaginaţiei, simţului artistic şi a deprinderilor de comunicare şi lucru în echipă.
Sunt asteptaţi toţi copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 15 ani la programe personalizate pe categorii de vârstă precum: Şcoala de Vară (module de zoologie şi muzeologie pentru elevi), Corabia vacanţei (program interdisciplinar de zoologie şi arte plastice aplicate pentru elevi), Atelierele de Imaginaţie Holly Moly (ateliere de creaţie pentru preşcolari şi şcolarii mici), Micii sanitari (ateliere de anatomie umană, igienă şi prim-ajutor pentru elevi).
Oferta de programe estivale lansată de către Muzeul ”Antipa”acoperă toate categoriile de vârstă între 4-15 ani şi sunt planificate astfel încât să ocupe ziua de vacanţă, în intervalul orar 9.00 – 18.00.
Informatii suplimentare: dr. Aurora STĂNESCU, tel. mobil: 0723.149.694, e-mail: auroras@antipa.ro
Detalii proiect / sursa informatii: www.antipa.ro
HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):
Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”45″]
Tags: ^BUCURESTI, ^MUZEE, europa, Grigore Antipa, Mihai Zamfiroiu, Muzeul Antipa, obiective turistice, Romania, Romania Through My Eyes, romaniansaresmart, zamfiroiu.ro
9 Responses to “Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa””
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
iunie 26th, 2012 at 9:31 pm
Foarte documentat si adevarat. O initiativa laudabila a celor de la Antipa, pentru care noi, parintii le multumim.
iunie 26th, 2012 at 9:38 pm
intr-adevar… cateodata imi doresc si eu sa fiu copil din nou si sa am parte de toate privilegiile zilelor de astazi!
poate ca din cauza „epocii de aur” duc inca lipsa de multe amintiri ce ar fi trebuit sa fie frumoase…
iunie 26th, 2012 at 9:54 pm
Mihai, eu zic ca DATORITA epocii de aur gusti acum cu adevarat toate lucrurile astea… Tinerilor si copiilor nostri li se par firesti, nu ii surprinde. Se intampla acelasi fenomen pe care l-am observat cand m-am mutat eu la poalele Fagarasului: oamenii de aici nu vad frumusetile zonei asa cum le vad eu, cea crescuta intre betoanele capitalei.
De la ce varsta pot participa copiii la „leganatul„ cu Deinotherium? Interesant proiect…
iunie 26th, 2012 at 10:00 pm
nu Aura… eu sunt totusi de parere ca DIN CAUZA epocii de aur am avut multe de pierdut!
crezi tu ca puteam noi sa dormim intr-un muzeu fara sa nu il elogiem pe „Tovarasul” pe vremea aceea ?
de fapt intrebarea era mai bine pusa asa: „crezi ca puteam?”
iunie 26th, 2012 at 10:08 pm
p.s. pot participa de la varsta de 6 pana la 12 ani…dar asta ramane de stabilit in functie de copil si cat de sociabil este…
pretul ar fi de aprox. 200 ron de copil; parintii ii aduc vinerea la orele 22.30 si ii iau sambata dimineata intre 08.30-09.00!
uite adresa de mail unde poti inscrie copiii:
Florentina Purdescu, e-mail: florentinap@antipa.ro
te asigur ca fiu-meu a venit super incantat de la „leganat” 🙂
succes!
iunie 26th, 2012 at 10:35 pm
Nu ma intelege gresit, nu fac parte din categoria nostalgicilor. Nu il regret pe tovarasu’, desi mi-e dor de copilaria mea, chiar daca a fost plina de lipsuri, comparativ cu ce au copiii astazi…
iunie 26th, 2012 at 10:43 pm
🙂 orice s-ar fi intamplat in trecut, eu cred ca tot mai bine este in vremurile de astazi!
iunie 26th, 2012 at 10:48 pm
Perfect de acord. Eu vroiam sa spun ca un copil crescut cu ciocolata, sa zicem, nu o va aprecia la fel de mult ca unul care a vazut-o doar la copilul vecinilor si care doar a visat la ea… De aceea cred ca noi ne bucuram mai mult de vremurile astea.
iunie 26th, 2012 at 10:53 pm
pai asta e problema…lipsa din trecut ma face sa urasc acea epoca!
de aceea as vrea ca macar fiul meu sa nu simta pe cat este posibil acele lipsuri…
dar, ai mare dreptate; intr-adevar noi chiar ne bucuram pe vremea aceea pentru orice mica „atentie”!