Romania Through My Eyes… » Blog Archive » Castelul Bran

Castelul Bran

Author: Mihai Zamfiroiu  //  Category: ^CETATI/CASTELE, ^MUZEE, ^ORASE, ^ZONA BRAN-MOECIU, Castelul Bran

 


Situat la 30 km de Brasov si la 11 km de Moeciu de Sus , intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania renumit datorita legendei Contelui Dracula (asa a auzit lumea despre Romania: vampiri, Dracula si peisaje superbe!)


Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene (asta pentru ca tot am vorbit despre Moieciu de Sus) dateaza din anul 1729. In acest an, intr-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol , Poarta , Predelut , Valea Lunga , Moieciu de Sus , Simon , Moieciu de Jos , Zbarcioara , Sirnea si Coacaza , iar in anul 1732 si satul Fundata.


Numele Bran vine din limba turca si inseamna poarta. Cu toate aceasta, localitatea Bran nu avea nici o legatura cu satul Poarta, ele erau despartite initial de o padure deasa de brad si fag, padure ce se intindea dinspre sud-estul actualului castel pana la biserica ortodoxa a satului Poarta.



Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”… asta apropo de retrocedare!



După ce Ministerul Culturii şi Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost inlocuite cu obiecte şi mobilier care au aparţinut familiei de Habsburg, printre cele mai preţioase fiind Coroana, sceptrul şi un pumnal de argint care au aparţinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, un acoperământ al patului Reginei Maria, câteva piese de mobilier, dar şi o carte de oaspeţi care a aparţinut Reginei Maria şi care prezintă istoria completă a vizitatorilor de seamă ce s-au oprit la Bran ; acum putandu-se vizita din nou , dar sunt convins ca nu mai are acelasi farmec…

 

 

In imaginile ce urmeaza il voi prezenta asa cum era inainte de a fi retrocedat.

 

 

 

locase de tragere …

 

 

 

 

 

 

un pat din „prefabricate” …

 

 

 

curtea interioara.

 

 

 

 

 

culoarul secret…

 

 

 

 

cam atat pentru astazi .

va las sa apreciati cel mai mediatizat castel din Romania…


HARTA LOCATIEI (+New : indicatii rutiere!):

Click pe locatia respectiva de pe mapa, apoi „Directions”, dupa care va aparea un map route in care puteti vedea traseul, timpul in care poate fi parcurs, indicatii si distanta rutiera in km dintre oricare localitati din Romania sau Europa vis-à-vis de locatia din postare.
[mappress mapid=”12″]


 

GALERIE FOTO MARE :

[cincopa A0PA5rKwt4Ex]


va las sa apreciati cel mai mediatizat castel din Romania…



Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Responses to “Castelul Bran”

  1. Mihaela Petrescu Says:

    E foarte frumos. Ma uitam zilele trecute la televizor la un reportaj despre castelele din Germania. Frumusetea Branului rivalizeaza cu multe dinte ele. Pacat ca nu a fost si nu e intretinut ca suratele lui.
    La Bran Principesa Ileana a avut ultimul "bastion". De acolo a fost "pusa pe fuga". Si tot aolo a fost si-a dorit si Regina Maria, ultima mare personaliaite feminina a Romniei.

  2. mmary Says:

    Frumusete,arta autentica,istorie,valoare…acestea sunt lucrurile ce razbat din aceste fotografii…si cum la noi "se poarta" sa distrugem valorile,acum in Castelul Bran a ramas doar o palida umbra a acestor bogatii…intr-un reportaj pe care l-am vazut cu putin timp in urma,multe dintre incaperi erau deja goale,iar castelul avea o aura de austeritate,te cuprindea un sentiment trist de parasire…de abandon…

  3. mihaizzz Says:

    aveti dreptate …
    pacat ca pentru cei care ne conduc valorile adevarate chiar nu conteaza;pentru ei se pare ca numai banul este important!

  4. Cristake Says:

    Hehe… cica ar fi fost construit de sasi. Pe un fort mai vechi al teutonilor. Pare-mi-se ca Carol I, care a reorganizat, si a facut, si a dres – de a mai scos tara la lumina de sub barbile boierimii… parca tot un fel de neamt de asta era. Da' noi ii asteptam tot pe americani (mai sunt sonde pe la Ploiesti, pe-acolo). Acuma, lasand rautatile, poate ca ar mai trebui niste nemti prin tara asta, sa mai descalceasca cate ceva.
    Cat despre poze – jos palaria, fata cu galeria (pozelor), maestro !!

  5. Pozaru' Says:

    Un loc incarcat de istorie foarte frumos prezentat! Felicitari!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.